Schaak grootheden

Wesley So, een gewaagd schaker uit de Filipijnen, was tevreden over de gang van zaken bij het Univé-toernooi. In de derde ronde versloeg hij Robin van Kampen uit Bussum. Van Kampen had verzuimd in een voor hemzelf slecht eindspel de laatste remisekans te benutten. So had toen al 2,5 uit 3 punten voorsprong en anderhalf punt op twee andere competitie deelnemers.

Schaken en studeren combineren

'In het schaken is niets zeker. Ik kijk alleen vooruit naar de volgende zet, naar de volgende partij. Als die goed zijn, ben ik tevreden' zo stelt So. En zo is het natuurlijk ook. So is een erg slimme student welke al een ruime 2 jaar studeert aan de webster-universiteit in St.Louis. Hij heeft veel tijd voor het spelen van een spelletje schaak, naast zijn opleiding Finance. Op het gebied van schaken leert hij er veel, er studeren namelijk nog 9 grootmeesters aan de universiteit. De universiteit is onlangs van start gegaan met een schaak- en studieproject.

Opmerkelijke afwijzing tijdens het toernooi

Twee andere schaakspelers, beide van Russische afkomst, speelden een correcte remise tegen So. De partij tussen de twee grootmeesters uit Rusland, verliep vrijwel identiek. Toch was er sprake van een duidelijke spanning. Opmerkelijk was dat Van Wely het remise aanbod van Adams afsloeg, welke enkele zetten later werd afgedwongen. Het toernooi kende ook een rustdag, waar men voorstudies kon bestuderen of gewoon kon ontspannen. Het bekijken van andere partijen of het volgen van excursies kon op deze dag ook worden gedaan.

Uitslagen open toernooi

Erwin l'Ami kroop door het oog van de naald in het open toernooi. Op de helft van het spel, gaf l'Ami een klein beetje kwaliteit weg, waardoor tegenstander Okkes op vele voordelige manieren kon beslissen tijdens het eindspel. L'Ami wist met een tactische grap het aantal pionnen nog wel te reduceren, maar koos uiteindelijk toch voor remise. Zowel Okkes als l'Ami blijven in de top van het evenement meespelen.

Obama schaken

> Read all about it

Varianten schaken

> Read all about it

Online schaken

> Read all about it

Schaak regels

> Read all about it