Varianten schaken

Doordat schaken al een hele lange tijd bestaat, zijn er tal van varianten op het spel ontstaan door de jaren heen. Het traditionele schaakspel wordt nog dagelijks over de hele wereld gespeeld, maar ook de varianten zijn populair en zorgen voor een leuke afwisseling. Het aantal varianten is echt onnoemelijk. De meeste varianten op het klassieke schaakspel zijn met de basisuitrusting van het spel (welke uit een speelbord en twee sets speelstukken bestaat) te spelen. Wij hebben de populairste varianten beschreven.

Doorgeefschaak

Doorgeefschaak is een erg populair en bekend spel wat een echte variant is op het traditionele schaakspel. Bij deze variant spelen de vier spelers op twee borden tegen elkaar. Wanneer je een stuk van het ene bord slaat, mag de medespeler een speelstuk doorgeven aan zijn teamgenoot, welke het speelstuk mag inzetten op het andere bord, in ruil voor een zet. Het wordt ook wel eens dubbelschaak genoemd.

Weggeefschaak

Een andere variant van het schaakspel is weggeefschaak. Wanneer je dit spel speelt, is het niet de bedoeling zoals bij het normale schaakspel om je tegenstander mat te zetten en de koning te veroveren. Hierbij moet je juist zo snel mogelijk van al jouw stukken af komen. Het is de bedoeling dat jij als eerste alleen nog je eigen koning op het bord hebt staan. Wel wordt gewoon met de normale schaakregels gespeeld, met de uitzondering dat slaan is verplicht.

Chess 960

Deze variant van het schaakspel is ontstaan uit shuffle chess, ook een variant van het klassieke schaakspel. Bij chess 960 staan de pionnen op de normale  plek, maar de opstelling in het begin van de andere speelstukken verschilt. Het bepalen van deze opstelling kan door het gooien van een dobbelsteen of gewoon door het zelf kiezen worden gedaan. De enige voorwaarden die worden gesteld is dat de koning aan beide kanten moet worden voorzien van een toren en lopers op een wit en zwart veld staan. Openingskennis van het schaakspel is bij deze variant niet van toepassing. Het gaat dus geheel om je eigen creativiteit.  
 

Schaak regels

> Read all about it

Online schaken

> Read all about it

Schaken tegen de computer

> Read all about it

Schaakspel

> Read all about it