Wedstrijden

Schaken is door zijn populariteit en wereldwijde bekendheid enorm geschikt voor het spelen in wedstrijdverband. Het zal je verbazen, maar er worden wekelijks tientallen wedstrijden, toernooien of kampioenschappen door het hele land gehouden met betrekking tot schaken. Vaak organiseren schaakverenigingen wedstrijden onder de leden, of met een andere vereniging als tegenstander. Op deze manier wordt je uitgedaagd jezelf te verbeteren in het spel en te leren van je tegenstander.

Nationaal, internationaal en wereldwijd

Bij schaakwedstrijden, kampioenschappen of toernooien wordt gespeeld op tijd. Normaliter wordt een speeltijd van anderhalf uur aangehouden. Bij het spelen van schaakwedstrijden worden ook vaak schaakklokken gebruikt. Er zijn ware ranglijsten voor spelers die meedoen aan schaakwedstrijden. Niet allen nationaal worden het spel in competitie vorm gespeeld, ook internationaal en zelfs wereldwijd worden kampioenschappen en toernooien georganiseerd. Informatie over verschillende toernooien kun je op het internet en bij globalchess.eu vinden.

Schaakbonden en verenigingen

Nederland kent ook een schaakbonden. De KNSB is de Koninklijke Nederlandse SchaakBond. Naast een landelijke schaakbon zijn er ook vele regionale schaakbonden. Als schaker bent je vaak lid van een vereniging. Deze verenigingen zijn op hun beurt weer lid van een schaakbond. Er zitten een aantal voordelen aan het verbonden zijn aan een landelijke bond. Schaakbonden organiseren vaak wedstrijden waar men als lid gratis een mee kan doen en op de hoogte wordt gehouden van de uitslagen en datums. Daarnaast worden schaaklessen en opleidingen deskundig gegeven. Als jouw vereniging is aangesloten bij de KNSB, wordt gratis het blak Schaakmagazine 6 keer per jaar ontvangen met al het relevante nieuw uit de schaakwereld.

Varianten schaken

Doordat schaken al een hele lange tijd bestaat, zijn er tal van varianten op het spel ontstaan door de jaren heen. Het traditionele schaakspel wordt nog dagelijks over de hele wereld gespeeld, maar ook de varianten zijn populair en zorgen voor een leuke afwisseling. Het aantal varianten is echt onnoemelijk. De meeste varianten op het klassiek

Lees meer...

Schaken tegen de computer

Wanneer je even niks te doen hebt en een spelletje schaken wilt spelen maar je niet de mogelijkheid hebt om tegen een echte tegenstander te spelen, dan kun je natuurlijk een potje schaak spelen tegen de computer. Er zijn verschillende versies te downloaden of online te spelen, die je vaak op niveau kunt instellen. Je kunt makkelijk, gemiddeld

Lees meer...

Schaak regels

> Read all about it

Obama schaken

> Read all about it

Schaak grootheden

> Read all about it

Schaken tegen de computer

> Read all about it